Friday, November 23, 2012

Bakal Meninggalkan Dunia Blogger.... :'(

 
 
 
Hai smua... ^_^ . Lama sudah aku tak buat entry baru pastu share kat pesbook bagi orang baca n tengok blog ak. Lepas abis pra diploma, duk tanam anggur kat umah... Kononnya, nak rehat lepas penat blajar.. hahahaha... Aktiviti aku, tidow lambat, bangun pun,,, paham2 je laa... hehehe.. Dah tak de pew nak dibuat... Sekadar jaga anak2 buah aku.. Selain tuu, layan novel, tgk citer, bukak intrnet, web pertama dibukak ialah:- facebook. Rindu kat kawan2 masa blajar... :(.. Jadi, pesbook lah tempat aku nak "chat" ngan diaorang. Tu pun lau ada yang online...
 
 
 
 
Sepanjang aku duk kat umah,aktiviti tu lah yang aku buat. Makan,, jangan cakap.. Still melantak nasi jgk. Lepas tu duk diam... hehehehe.. Tapi badan, alhamdulillah still maintain u olls... ^_^. Dalam masa ni jugak aku tak sabar nak tahu result final exam aku.. Hari2 aku bukak pesbook nak tahu dari pihak U bila boleh tengok result...
 
 
Dan,,, beberapa minggu yang lalu aku dapat tahu keputusannya. Alhamdulillah, aku LULUS LNT (LULUS NAIK TARAF). :)). Pastu, tak  senang duduk jugak sebab nak tahu dapat sambung diploma ke tak... Lama jgk, nak tahu... Tak sabar2.... huhuhuhu. Pointer/CGPA aku pun ok. Lepas laa 3.0... Aku pun tak sangka.. Paling mengembirakan aku, first time dalam kehidupan aku sbgai sorang pljar, subjek math aku slalu dapat markah atas pgar... :'((..
 
 
Selalu kena marah ngan cikgu.. huhuhuhu... Tapi bila aku dapat result pra dip. ni,, gembira tak trkata. Sebab subjek math aku dapat gred B, biarpun bukan A. Tapi, bagi diri aku itulah yang buat aku gembira. Tak sia2 aku brhempas-pulas blajar sungguh2.. Beberapa hari yang lalu, aku brjaya smbung blajar ke diploma... ^_^. "Saya suka, saya suka," dialog Mei Mei dlm Upin & Ipin..
 
 
Nak kongsi jgk, aku dapat course IM110 (PENGURUSAN MAKLUMAT). Itu memang aku apply.. Ramai kawan2 aku yang dapat kos sama... Dapat jumpa pulak ngan diaorang... Bessstttttnyyyaaa... hahaha. So, lepas ni aku tak dapat nak update n tgk blog aku ni... :( Yelah lepas ni mesti bizi sesangat.. Lagipun aku still tak de laptop sndiri.. Maybe aku jarang2 dapat buat entry baru... Maybe jgk, ni last post entry aku..
 
 
Memang aku akan rindu ketat2 kat my lover's blog ni... Rindu jgk kat my follower... Jadi lepas aku share n post entry baru ni, lau ada yang nak tambah follower ke nak aku follow dia ke, aku say sorry dulu,,, lau smpat aku follow korang, aku follow.. Lau tak sempat mintak maap bnyak2 ehh.... Sekarang pun, tgh bizi urus itu,ini... Aku harap aku dapat blajar dengan baik dalam diploma ni. Harap dapat capai pointer 3.5 ke atas bila exam ke, time buat test ke... :)) Aku nak berjaya pringkat diploma ni, and lau ada rezeki blh smbung ijazah ke....
 
 
Ok lah dulu, insyaallah klau ada masa aku try update erk.... Bai2..
See you.... ;))
 
 
 
 
 
 
Thanks for reading.... *_*
 

Wednesday, October 24, 2012

Baru Aku Sedar.......

 
 
 Tak sedar masa berlalu dengan pantas. Tengok jam, dah kul 1 .... Uuuuiiiihhhhh...... Dah lewat rupanya, dah masuk hari laen pun.... Iiiisssshhhhh2... Tapi tak pe, kejap je nak buat entry baru. Aku baru je tukar freebies "ASSALAMUALAIKUM" tu... Amik kat haruno hana punyer blog.. dia baru tambah freebies tu kt blog dia. Comel freebies ni Hana n thanks... Smbil2 tu aku singgah ke beberapa blog yang tercalon dalam pesbook.. hehehehehehe... Aku singgah, then aku follow... ^_^.. Nak tambahkan followers lah katakan... huhuhuhu....
 
 
Kenapa baru aku perasaan erk, rupa-rupanya dengan adanya blog bukan je dapat tambahkan followers,, bahkan dapat tambah kawan baru kt laman sosial ni...... Macam pesbook jugak laa... Bila seseorang tu ada blog, dia dapat belajar camne nak buat blog atau ada yang labelkan, "online diary".... Dia jugak dapat belajar macam2 benda pasal dunia IT... Pokoknya bagi aku, dengan adanya blog, kita dapat belajar sesuatu yang baru.. Tapi ada jugak individu yang menyalahgunakan laman sosial ni.. ish2.. Contohnya, satu isu "panas" yang baru timbul.. Korang mesti tau kan??? Dah heboh pun...
 
 
Sori lar kalau ada yang tak setuju atau marah apa yang tulis ni... Aku sekadar nak kongsi. Ape2 pun kita perlu memanfaatkan kemudahan yang ada ni.. :)) Aku tengok blog aku sendiri pun comel.. hihihihi.. Tambah2 ada pulak yang puji.. (lebar senyum ak,, sampai ke telinga).. hahahaha.. *npokbebenormenipu* Sampai kat sini dulu lah kali ni. Ada masa terluang aku post entry baru plop.... Time too sleeppp... -_-..
 
 
 
 
Thanks for reading... *_*

Sunday, October 21, 2012

GoMo KlAtE gOmO !!!!!!!!.... kLaTe MeNe..... ^_^


 
 
 
 
kemenangan milik KLATE.......





Gambar atas tu ialah post entry aku kali ni. Semua orang tau kan semalam PERLAWANAN AKHIR PIALA MALAYSIA KELANTAN VS ATM..... KELANTAN MENANG 3-2..... ^_^
Alhamdulillah, THE RED WARRIORS dapat merangkul 3 k'juaraan musim ini.






3 bebbb........


Dengan kejuaraan semalam  jgk melengkapkan kemenangan treble buat

THE RED WARRIORS.... Sbagai anok klate aku banggo benar... :)).. Tapi aku sedih ckit smalam sebab aku just dengar siaran langsung kt RADIO KLATE. FM....  Aku ngan famili aku masa tu on the way nk blik Kelantan. Jadi x dpt la nk tengok bola kt tv.. :'( Tapi tak pe bola punya pasal, dalam keta pun jadilahhh... hehehehehehe. Aku memang tabik la kt anok2 Klate ni, memang penyokong setia beeebbbb. Sepanjang perjalanan balik, jalan yg kitorang lalu lengang, sepi je.... Sebaliknya, semua duk kumpul kt kedai2 kopi, kedai2 makan.. Smua penuh ngan pnyokong THE RED WARRIORS.... Meriah pulak aku tgk...



penyokong TRW awal2 lg penuhkan stadium...meme semangat ore KLATE... :))




Gelombang merah TRW!!!!!!! Sparuh stadium hanya pnyokong TRW....... COME2...


Ari ni bka pesbook penuh fb fren post pasal bola semalam.... Al-maklumlah rata2 fb fren aku oghe Klate blako... hehehehe. Time masuk gol, aku ngan famili brsorak, menjerit dalam keta walaupun kitaorang tak dapat tgk camne bola masuk ke gawang ATM..... Pemain2 TRW bermain dengan brsemangat sekali semalam walaupun pemain2 ATM melancarkan pelbagai serangan hebat.... huhuhuhu. Tapi tahniah jgk diucapkan kepada pasukan ATM sebab layak ke final ni...



 Piala Malaysia dijulang!!!!! Apek terbaek......^_^ hehehehe


 
Piala-piala yg brjaya dibawa pulang.....
 
 
Semua piala tu dah ada kt Klate loni.. Maybe akan diarak ke seluruh negeri Cik Siti Wan Kembang untuk tatapan semua oghe Klate... besssttttnnnnyyyyyaaa..... Aku harap
THE RED WARRIORS.... akan terus kekalkan prestasi yang baik agar dapat merangkul lebih banyak kejuaraan & kemenangan sekali gus mengharumkan namo NEGERI KLATE.......
 
 
Sekian dulu, maaf lau entry aku pasal bola x menarik,, aku just nk share kegembiraan kemenagan ini... Aku tak arif sangat pasal bola ni... **PEACE**

(^_^)
 
 

Friday, August 24, 2012

AiDiLfItRi 2012



Camne raya korang sume thun ni??? Best ke x best???  Ad rkan2 fb ak post kt wall, diorang ckp raya thun ni x best..... Ak pun x tau knp.... Ak pun ad rasa bnda yg sama.... Di kesempatan nie ak nk share r ckit ape yg brlaku spnjang raya thun ni...




Menjelang malam raya, ak mcm biasa ditugaskan oleh "MEM BESAR" a.k.a MAK ak utk kupas bwang. Juadah wjib yg mesi ad d pg raya tiap2 thun ialah " NASI IMPIT BRSAMA KUAH KACANG"....  X lgkap klu x de juadah ni.... blh dikatakn memang feveret ktorg satu famili.... Pekena plak ngan ' SATE AYAM"...  Perghhhhh!!!! memmmmmaaannnngggg seddddappppp...... :)) Lpas tu kena tkar kusyen, sapu lantai.... Penat jgk lee,,,,


Malam tu plak ktorang buat sesi membakar sate.... Ak join lmbt sbb ak duk "iron" bju msa tu..... tp kira untung r sbb bila ak turun,, satay dh bnyk yg masak.... So, ak ngap jew laa.... hehehehehe....



Di pg raya plak ak pkai bju raya bru.... ad org sponsor tauuuu.... hihihihihi.... nie r rupa ak di pg raya,....... Bru jew edit gmbr.... (jujurnyaaa)





Ak x de laa chantek sngt.... cuma gadis biasa2 jew.... Dalam catatan kali nie ak nk sharing2 psal raya 2012. Time cuti ni jew ak ad masa ckit nk mngarang dlm nie. Klu time blajar jgn harap ak nk bkak blog ksayangan ak ni... Lama jgk ak  x meninjau ke cni... Pling tidak pun ak bkak fb ak. Tu pun kejap jew kt library.... x blh lama2, nanti kena marah ngan librarian.... malu wehh lau kna marah.... Ak jgk nk share gmbr2 ak ngan famili smbut raya..... :)
 
 
 
 
MY BIG FAMILY

 
 
Ayah ak x de masa ni... dia pegi beraya umh jiran2... lg pun dia x minat sngt ngan sesi fotografi nie.... Oh my daddy........ :((
 
 
WOMEN TIME..... JUST FOR WOMEN PHOTOSHOOT......
 

NIE KAKAK AK NGAN MY "MEM BESAR" a.k.a MAK.....
 
 
 Setakat nie dlu yg blh ak share. Line x brape nk clear skang nie.... spoillllll btul laa..... :((. laen kali lau ad masa ak tmbh lg erk....
 
 
 
 
Hai sume2.... ^_^  ak dh kembali smula disini. Ak bru jew abis exam pra.diploma smalam. Dh trlepas sudah beban yg ak pkul slama ini. Dh x tension2 duk pkir psal study..... Tp ak tetap brdebar menanti keputusan exam ak. Ak harap ak dpt keputusan LNT utk mmbolehkan ak smbung diploma..... 



Friday, August 17, 2012

Ramadhan & Salam Aidilfitri

Tahun ni, first time ak sambut puasa kt  Kampus UiTM Machang. Sngat lerrr laen suasananya... Tp nasib baek ad roommate. Trharu jgk x dapat brbuka & sahur ngan family. Tmbh2 thun ni ank sedara ak yg perempuan tu smkin membesar,,,,.... Ak pun jarang2 blik kt kg walau blajar kt Machang jew.... Bg ak puasa & raya thun ni x best... Abg ak n famili dya braya kt KL.. Ak pun xtau knp tiba2 raya thun ni x best sngat,,,.... :((




Ak skrang ni tgh pening, duk pkir pasal penerapan ke diploma... Apa yg aku nk plih???? Konfius ak dibuatnyeww..... ARGHHHHH!!!!! Anyway,, raya thun ni best jgk  sbb dpt braya dgn 2 org kakak ipar bru.... :)) Meriahhhh jggggkkkk...... Sori larr ak dh lama x update blog kesayangan ak nie... Maklumlah sjk brgelar mahasiswi, ak x dpt nk curi masa nk update blog... BrFB pun jrg,,,, Jadual kelas yg padat,,.....


Sblum ak akhiri mengupdate,, ak ad sediakn beberapa kerat pntun raya. Slmat membaca & salam aidilfitri.....


pAk AbU maKaN lEpAT,,,
mAKan LePat dGn kEtUpaT,,,
Nak ATa MsJ tKuT x sMpAT,, kAD rAya lG x sMpat....
PoSt Kt BlOg lG SeNaNg & cEpAT...
SeLaMaT HaRi RayA AIdILfiTrI,,,
MaAF zAhir & bATin buat wArGa bLogGeR sEkALiAn...... :))






Wednesday, May 23, 2012

Memori Oh Memori.........*********^^^^^^********

Kalau berbicara pasal kenangan atau memori aku pasti ramai yg akan terkenang2 kan.....<<< . Aku pun ada mcm2 memori yg x akan aku lupakan.... Dlm entry ni aku muatkan beberapa keping foto yg menjadi memori manisku buat selamanya....... ^_^


Kenangan Form 5 scn 2 Batch 2012 di Jamuan Akhir Tahun



Gmbar ni kenangan aku ngan kawan2 di hostel skolah. Time ni kitorang dh nk last exam SPM 2012..

With My Best Friend.... :))

Ni pun Best Friends Ak Jgk.....


Kat Pintu Hostel.....



Hari Sukan Asrama

Gmbar ni plak aku bersama ckg Kimia dan kawan2 dlm Chemistry Lab.....

Eksperimen Pengaratan Paku Besi,,,,, BBBBeeeeeesssssttttt....... ^_^
Smua kenangan2 ni akan aku ingt selamanya. Smua kenangan manis dan pahit aku dapat kongsi bersama-sama guru dan kawan2..... :D. Sampai ke hari ini aku masih mengingati skolah, guru2ku dan kawan2. Mereka membuatkan hidupku menjadi ceria, bahagia dan aku rasa beruntung sebab mempunyai kawan2 yg always happy go lucky.....


X dilupakan juga kenangan2 manis dan pahit yg aku kongsi bersama familiku yang tersayang. :))Keluargaku juga ibarat kawan baik bagiku. Kami akan meluangkan masa bersama bila kakak dan abang balik ke kampung,,,, maklumlah diorang bukannya dapat balik selalu... Aku rasa gembira sangat sebab mempunyai ahli keluarga yg memahami antara satu sama lain,,,, walaupun ada kalanya kitorang bertikam lidah...... ******<<<< ...... Tp itu lumrah dlm setiap kehidupan manusia kan.....

Pokoknya, kenangan/memori sangat bermakna dlm hidupkU,,,,, dan aku sangat merindui org2 yg ad dlm gmbr2 yg aku muatkan di atas.... Kalaulah masa boleh di putar kembali,,,,, aku nk kembali ke masa dulu yg sangat nostalgia bagiku....''''''''''*******.......... ^_^

Saturday, May 19, 2012

Bakal Melangkah ke Dunia Baru ;)

Sebelum ni aku ad post entry pasal pemilihan tempat belajar selepas SPM 2011 iaitu antara Form 6 & UiTM. Undi telah dibuat dan keputusan rasmi pun telah dicapai....,,,, kihkihkih... >_<.. Mcm nk buat pilihan raya laa plak. Selepas mendapat pandangan dan khidmat kaunseling drp beberapa orang yang pakar,, aku decide utk terima ke UiTM. Walaupun rmai member2 skolah aku x brape setuju ngan keputusan nie,,, tp keputusan aku adalah muktamad dan tiada paksaan daripada sesiapa pun.... Peluang dh ada depan mata,, x kn nk tolak, kan????? Kucing pun x tolak, klau ikan segar dh ada depan mata dia....


Bkn senang aku nk dpt peluang mcm ni. Mjur lah aku isi borang MDAB tuu,, dan alhamdulillah aku dapat ke u. Berbanding member aku yg sorang tuu,,dia ada isi borang ni,, tp x dpt.... :( Aku amk keputusan ke UiTM ni, bukan nk berbangga diri sebab dpt msuk universiti lebih awal drp member2 aku yg dh stay kat form 6 skng ni.... tp aku nk blajar dan mungkin aku dpt merasai pengalaman suasana di u. nanti. Lg pun rmai yg ckap,, pra perdagangan ni x de laa susah mana pun... Yg penting kite faham apa yg lecturer ajar, blajar dan berusaha utk berjaya,,,, insyaallah kejayaan akan bersama kite...


Ada sorang ckg aku ni ckp suasana pembelajaran di U x sama ngan di skolah.. Aku dh sedia maklum tahu pasal hal ni. Yg penting dia ckap bila di U,, kite kena kawan dengan smua orang walaupun bukan drp fakulti yg sama ngan kite... Tp kawan pun kene laa pndai plih,,,,,  Dia pun ada ckap di U ni suasana pembelajarannya seronok.... ^_^.... Buat x sbar aku nk g blajar... Beberapa minggu lagi aku akan melangkah ke KAMPUS UiTM MACHANG,,,,, dan aku akan tinggalkan my LOVELY FAMILY and  FACEBOOK and alsoooo MY CUTIE AND BEAUTIFUL BLOGGGGG...... HUHUHUHUHU.....
Bukan sehari dua deerrr,,, tp mungkin brminggu atau brbulan..... OH,,,, X SANGGUP AKU NK BRPISAH NGAN KALIAN....



Ini adalah first time aku berada jauh dr famili dlm jangka masa yg lama,,, walaupun kampus tuu dlm negeri sndiri..... tp agak jauh ngan kampung aku tinggal nie... Tp perlulah aku korban demi pelajaran... Agak2 camne erkkk suasana bila blajar kt sana?????  Harap2 dipermudahkan pengajianku dan moga2 aku dapat ikuti apa yg diajar oleh lecturer sekaligus aku harap aku mendapat result yg ok bila exam..... AMINNNNN...


Jd mungkin lps ni aku sunyi drp dunia blogger ni....  


p/s : Sesiapa yg baca entry nie,, doakan kejayaan aku  d U nanti,......

Friday, May 11, 2012

Form 6 ke UITM.....????

Entry yg mungkin membosanku sedikit. 8 Mei yg lalu aku ke SMKRP utk mendftar ting.6. Aku post entry ni pun sekadar utk brkongsi pengalaman bru prsekolahan walau bru setahun meninggal alam prsekolahan.  Pada first day nk dftr aku rasa malas nk bgun pg2,, gosok gigi, mandi.... Al-maklumlah,, dh lama x bgun pg2... In the deep of my heart, sbenarnya aku rasa trpaksa utk meneruskn pengajian ke ting.6 ni. Tetapi memikirkan tiada peluang utk melanjutkan pengajian ke mana2 IPT, aku dftr laa jgk.


Tetapi beberapa minit yg lalu aku menerima msj drp drp kwan baik aku yg menanyakan sama ada aku sudah membuat semakan keputusan prmohonan ke UITM "PROGRAM PRA DIPLOMA MDAB". Lepas trima msj tu ak terus buat semakan,, dan keputusan  sungguh mengembirakan dan membahagiakan aku. Aku berjaya mendapat tempat di UITM di bawah pra diploma (PERDAGANGAN). Memang aku akui aku sngt gembira ngan keputusan nie.... Sudah bnyk kali aku trlepas peluang utk melanjutkan pengajian ke universiti.... Tetapi alhamdullillah,, di bawah program MDAB ini aku mendapat peluang utk melanjutkan pengajian ke peringkat u....



Namun, aku trsepit dlm sedikit dilema.... Aku diterima msuk ke ting. 6 dan sudah mendftr, tetapi aku juga menerima tawaran pra diploma UITM... Lantas aku bertanya pendapat kpd k.iparku. Katanya, lebih baik aku menerima tawaran ni... Bukan senang aku nk dpt tawaran sebegini... Kawan aku juga menerima keputusan yg sama. Kami gembira sngt.... :))


Aku memang nk sngt ke u... Nk sngt merasai pengalaman belajar d universiti walaupun kampusnya di negeri kelahiranku sndiri. Aku kena buat keputusan yg betul dan tepat kerana ia adalah masa depan aku kelak..." YA ALLAH TULUS DARI LUBUK HATI HAMBA-MU INI MEMOHON KPD-MU AGAR MEMBANTU HAMBA-MU INI MEMBUAT KEPUTUSAN YG TEPAT UNTUK MASA DEPAN AKU. BANTULAH HAMBA MEMBUAT KEPUTUSAN YG BETUL, YA ALLAH...... HAMBA MEMOHON KPD-MU, YA ALLAH......."

Tuesday, May 8, 2012

Hari Ini,,, Aku Sedih Sesangat..... :(









Ari ni semua lepasan SPM 2011 dh blh check UPU. Aku pun dh semak tp seribu kali sayang,,, mungkin bukan rezeki aku.. Rezeki aku mungkin di ting.6,,, tp x pe,, asalkan masih ada tmpt utk aku blajar... Tu pun aku aku dh brsyukur.... Memang aku akui aku jeles ngan kawan2 aku yg dpt U, matriks,,, bila on9 FB smua duk story-morry, brtanya2 psal U... ak rasa sedih sngt mengenangkn nsib aku yg x mcm diorang. Tp aku tau mungkin ALLAH nk ak terus brusaha buat yg trbaek.... Nsib setiap insan brbeza2,,, x sama, dan mungkin ia mengajar aku erti kesabaran dan sentiasa brusaha utk capai kejayaan...


Esok aku akn dftr ting.6 dan kembali smula ke skolahku yg dulu... cehhh dulu ke???? bru setahun tinggalkn SMKRP... he9.... Walaupun aku ada dgr yg ting.6 ni susah, tp aku akn buat ianya x susah... hahahahaha.... nk sedapkn hati lar,,,, Lau ape pun aku akn brusaha di Ting.6 pulak... Entry kali ni pendek jew,, sebab masih dlm mood sedih.... huhuhuhu... Jd lps buat dan post entry ni aku nk msuk tdow,,,.... zzzzzzz




Sunday, April 29, 2012

Ape-ape jew... :D

Sebenarnya aku x tau nk tulis ape, tu sebabnya aku buat tjuk cmtu... Cuma yg ada kotak pemikiranku yg seberapa IQnya,, ialah mengenai prhimpunan "BERSIH" yg brlaku smalam. Aku tgk berita, dan aku masih x sangka masih ada sesetengah individu/golongan yg mahu menjejaskan keamanan negara.... Ape yg aku dgr, individu yg mencetuskan huru-hara trsebut ialah AMBIGA...


Aku mintak maaf klau2 entry post aku mungkin menyentuh isu politik dan perkauman... Aku masih lg x lyk utk berbicara mengenai isu2 sebegini dgn umurku bru setahun jagung. Tp x salah rasanya aku sekadar ingin menyuarakan ketidakpuasan hati aku tentang prhimpunan haram tersebut,,,,.... Kenapa mereka ingin menjejaskan keamanan negara kita dgn mengadakan prhimpunan haram sebegitu...??? Seingat aku prhimpunan haram ini prnah terjadi tetapi mereka masih tdak puas hati nampaknya....


Dalam berita semalam, aku tgk prhimpunan haram trsebut turut "menjemput" kanak2 dan kaum wanita yg aku tgk mungkin ada yg memegang status pelajar untuk menyertai prhimpunan trsebut.. Bg aku kanak2 sungguh tdk wajar diajak turut serta kerana ia akan menyebabkan fikiran mereka dipengaruhi oleh aktivirti yg tdk brmoral seperti itu dan akn merosakkan akidah mereka sendiri... Mungkin apabila mereka dewasa, mereka pula yg akn mengadakan kembali prhimpunan sebegini...

 Kenapa bila ada yg x puas hati dgn apa yg dilakukan pihak kerajaan,, ketidakpuasan hati itu mesti disuarakan dgn mengadakan perhimpunan haram atau demonstrasi??? Kenapa juga kita perlu mengikuti cara2 negara luar iaitu apabila timbul rasa tidak puas hati,, mereka mengadakan demonstrasi.....

Jgnlah menjejaskan nama baik negara dgn adanya perhimpunan haram begini..... Ia akan mencemarkan status negara aman di mata masyarakat antarabangsa dan mungkin akan menjejaskan aktiviti perlancongan naegara... Perhimpunan haram itu juga turut menjejaskan aktiviti perniagaan di sekitar kawasan yg trlibat.  Rata2 penyokong/peserta prhimpunan trsebut adalah kaum MELAYU,, seperti yg aku tgk dlm berita.. Sungguh memalukan aku rasa kerana kaum sebangsaku menyertainya..... :((








  p/s :- maaf dipinta skali lg jika ada yg x suka & x puas hati ngan post entry aku kli ni.....



Monday, April 16, 2012

Minatku kepada Novel

Antara novel-novel kegemaran... :)

Membaca novel salah satu drp hobi kegemaran aku. Dulu, aku minat baca novel2 yg bergenre cinta, sedih dan penuh ngan konflik permasalahan hidup. Tp sekarang, aku lebih brminat baca novel yg bergenre lucu, kata2 yg di mainkan oleh watak dlm novel tu berunsur komedi dan romantis. Bermula tahun 2011, seingat aku, telah banyak drama/filem diadaptasi drp novel2 karya penulis/novelis tanah air. Antaranya......





 Ada jgk antara novel terkenal, drp novel diadptasi menjadi filem. Pengadaptasian novel tersebut telah menimbulkan  beberapa kontroversi yg melibatkan penulis novel itu sendiri dan para pelakon filem tersebut... Novel yg aku maksudkan ialah...



Novel Ombak Rindu
Diadaptasi kdp "FILEM OMBAK RINDIU"








Pada pendapat aku, dengan membaca novel, aku lebih menghayati jalan cerita yg ditunjukkan digarapkan dlm sesebuah novel tu... Bila aku baca novel, aku merasa seolah2 aku yg menjadi watak dlm novel tu. Pling aku benci lau ada watak2 jahat,menyakitkan hati, mengjengkelkan dan yg seangkatan dengannya,,,, tp x lengkap dan x best jgk lau x ada watak2 sebegitu rupa kan????





Dengan baca novel jgk aku dapat macam2 info pasal dunia semasa dan perubahan/perkembangan dunia manusia drp pelbagai aspek... Dapat pengajaran drp pembacaan novel tu.... Sekarang ni aku telah menambah koleksi novel aku. Ada yg lama dan yg baru... Lps je beberapa minggu abis SPM, aku khatam balik novel yg x tau berapa kali aku ulang baca.. Sejak akhir2 ni, aku dh beli beberapa buah novel bru yg mengenjoykan aku bila aku baca. Ni aku muatkn beberapa novel tersebut....

novel pling "cool"....
romantis & very nice novel
baru dlm pembacaan...


Aku harap nk kumpul bnyk lg koleksi novel... Walaupun mungkin menyemakkan bilik aku, tp bila time aku boring aku layan novel jgk... Kepada sesiapa yg baca blog post pasal ni,, mohon share kt aku lau ada novel2 terbaru erk....




Kegilaan Korea Kembali!!!!

K-pop awards...

My feveret...
Also my feveret....
Itu antara prmulaan entry aku. Aku adalah antara peminat dunia k-pop ni... Aku minat ngan artis2 perempuan Korea yg cantik, anggun dan "hot", artis lelaki diaorang yg hensem, muka ala2 "baby face", memang comel. Masa aku kt sekolah menengah aku mula berminat ngan k-pop ni. Ting.3 aku mula ambil tahu sikit-sikit pasal dunia k-pop drp kawan2 dan internet. Aku x nak laa orang cakap yg aku ni tau apa2 pasal dunia hiburan atau dalam erti kata lain aku dikatakan "seperti katak di bawah tempurung".



Tp masa ting. 4&5 aku kurang laa ckit memikirkan hal ni sebab nk fokus pada exam...  Cuma kadang2 bila tension aku tgk jgk citer2 Korea...  Aku bukanlah seorang individu yg obses ngan dunia k-pop ni,, cuma suka-suki nk tau prkembangan semasa.. x salah kn????


Ad sesetengah individu tu yg obses sngt kepada k-pop ni sanggut berhabisan wang  ke siber kafe untuk mengetahui prkembangan semasa artis k-pop yg diminati.... (maaf kalau ad yg terasa ak tulis camni). 
Majalah k-pop

Lepas je abis exam SPM, aku mula mengup-to-date smula pasal k-pop yg aku pernah ketinggalan dulu... Blh dikatakan memang lepas exam aku asyik ngan komputer/lappy sebab nk tgk citer2 Korea. Kakak aku membebel pun,, aku buat x tau je... Sampai laa ke hari ini aku masih duk "usha2" citer2 Korea yg lama/baru.




Aku baru je tengok satu korean movie yg boleh dikatakan best jgk. Ad unsur komedi, serius dan lepas tengok movie tu aku terus surf google pasal korean movie and drama. Pertama aku buka www.maaduu.com. Lepas tu aku tgk kt mysoju.com. Ad laa beberapa citer yg menarik perhatian aku. X kiralah pasal lagu korea, filem/drama, artis2 k-pop ke, aura dan kuasa dunia k-pop ni mampu menarik perhatian semua orang di seantero dunia. Memang kuatkan aura mereka ni???  Aku suka dengar org korea ckp bahasa mereka sehinggakan aku rasa nk ckp jgk bahasa tu.... :) Sampai kt sini dlu aku coret pasal dunia k-pop ni...




Selamat malam..... zzzzzzzzz

Friday, April 13, 2012

Gempa bumi & amaran tsunami,,,,,,


Beberapa hari yg lalu seluruh negara digemparkan dan dikejutkan dengan gempa bumi dan amaran tsunami yg berlaku di Acheh, Indonesia. Gegaran gempa yg bermagnitud 8.9 skala richter itu turut dirasai di negara yg berdekatan dan negara kta jga tdk terkecuali. Namun, beberapa jam selepas itu amaran tsunami yg dikeluarkan ditarik balik. Seingat aku semalam pun ad berlaku gempa lagi dan meragut beberapa nyawa di Indonesia. Walaupun di tempat tinggal aku ni x merasai gegaran gempa tu, tapi perasaan takut tetap ad..... Ye laa org ckp,,, malang x berbau kan....


Mungkin penduduk di Indonesia sekarang ni berada dalam ketakutan dan bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan buruk. Ia menakutkan mereka kerana mereka mengingati kembali tragedi hitam dan pahit yg pernah melanda Banda Acheh pd Disember 2004 dulu yg meragut ratusan ribu nyawa akibat gempa dan tsunami,,, dan mungkin mereka memikirkan adakah mereka akan melalui dan mengalami peristiwa hitam itu kembali???


Aku bersyukur di tempat tinggalku tidak mengalami bencana itu... Namun, aku terus berdoa dan berharap agar peristiwa seperti ini tidak berlaku di Malaysia dan negara-negara lain yg pernah terlibat dahulu..

Tuesday, April 3, 2012

Jalan - jalan Lagi.... :p

Semalam ak bru smpai kt KL, biasa r ikt kakak ipar kursus kt cni. Kali ni kakak ak yg blajar kt KT pn ikt skali sebab sekarang dia cuti semester. Pg semalam smpai, x smpat nk rehat, betul2 kn urat, apatah lagi nk sarapan... terus mak kpd kakak ipar ak ajk blik Melaka. Dia ajk pegi umah adik dia yg kita orang panggil mak lang. Sempat r jgk makan tengah hari kt umh mak lang. Ak makan sampai tambah 2 kali... Lapar derrr...


Lama r jgk stay kt umh mak lang tu... Lepas mak lang, kita orang pegi dkt MELAKA RIVER CRUISE. Kali pertama naik bot kt sini. Best jgk... Sepanjang sungai tu blh tgk macam-macam.. Antaranya rumah2 lama orang Melaka, tgk pelbagai lukisan yg dilukis pd dinding2 rumah, cntik dan kreatif hasil lukisan diaorang. Sepanjang sungai tu jgk kita orang melalui beberapa buah jmbatan seperti JAMBATAN KG. MORTEN, JAMBATAN HANG TUAH, JAMBATAN PASAR dan lain2.


Lupa nk catat, sebelum naik bot kena beli tiket dulu.. Lepas bli tiket bru boleh naik.  Ini antara beberapa keping gmbr yg sempat di ambil drp... google... hehehe... Gmbr sndiri ambil ada, cuma x di masukkan lagi dalam laptop...



kreatif kan??? kalau tgk dr dkt nmpak cam real....




Ada jgk terdapat hotel mewah di tepi sungai tersebut..Tp aku dh lupa nama hotel tu..


restoran pun ad....


Setakat ni dulu catatan percutian aku. Lau ad msa ak tulis lagi erk...

Take care....

Petang ni nk sambung ckit erk... Bukan apa, cuma nk tambah gmbr je....

anak saudaraku... teruja betul...

me.... muka penat....



my sister....

hotel CASA de RIO... bru ingt nama...

Jambatan Kg. Morten...

jauh sngt le amk gmbr... x nampak papan tanda 2...

Jambatan Old Bus Station

Jambatan Hang Tuah

Ok setakat ni dulu... x de nk tmbh2 dah.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...